Ficatul: Organ central al corpului uman

Ficatul este unul dintre cele mai mari organe ale corpului uman, cântărind, în medie, aproximativ 1,5 kg.

Partea a aparatului digetiv, ficatul este situat în partea dreaptă a abdomenului, sub diafragmă, fiind alcătuit din doi lobi inegali, lobul drept – de aproximativ 6 ori mai mare, și lobul stâng. La rândul lor, cei doi lobi pricipali sunt formați din lobi de dimensiuni mai mici, cunoscuți sub numele de lobuli. Ficatul poate avea până la 100.000 de lobuli.

Ficat

Funcțiile ficatului

Ficatul este considerat cea mai complexă uzină a organismului și îndeplinește peste 600 de funcții. Printre cele mai importante funcții se numără: funcția metabolică, funcția de secreție și excreție, funcția de stocare și funcția de filtrare.

Funcția
metabolică

Ficatul are un rol esențial în metabolismul:

  • glucidelor: acestea sunt transformate la nivel hepatic în glicogen – metoda de depozitare a glucidelor
  • proteinelor: c, ficatul realizează sinteza tuturor proteinelor, cu excepţia imunoglobulinelor
  • lipidelor: metabolismul lipidic are loc la nivelul ficatului

Funcția secretorie și
excretorie

Produsul de secreție al ficatului este bila, un lichid de culoarea galben-verzuie, cu gust amar și caracter alcalin.

Aceasta este depozitată în vezica biliară, de unde va fi eliminată în timpul digestiei pentru a emulsiona grăsimile.

Pe lângă bilă, ficatul mai elimină colesterol sau metale grele.

Funcția de stocare

Ficatul îndeplinește funcția de stocare a substanțelor absorbite la nivel intestinal, între care  fierul, numeroase vitamine (vitamina A, D, K și B12), precum și o serie de microelemente esențiale.

Datorită volumului său mare, ficatul poate acționa ca un rezervor de sânge, fiind capabil să înmagazineze până la 1,5l de sânge.

Funcția de filtrare

Ficatul filtrează și purifică sângele cu ajutorul celulelor Kupffer. Acestea au rolul de a neutraliza orice particulă străină care ajunge din intestin în sânge (bacterii).

Știați că:

Ficatul are capacitatea de a se regenera ca urmarea unei leziuni sau intervenții chirurgicale?

Afecțiunile ficatului

Ficatul gras non-alcoolic cuprinde un spectru larg de afecțiuni hepatice:

1. Steatoza hepatică non-alcoolică (NAFLD), cunoscută și sub denumirea de boala de ficat gras, este o afecțiune ce este caracterizată de acumularea de  trigliceride și alte grăsimi la nivelul țesutului hepatic.

Steatoza hepatică non-alcoolică este principala afecțiune hepatică în numeroase țări dezvoltate și este asociată cu stilul de viață modern, activitate fizică redusă, sedentarism și o alimentație bogată în grăsimi și săracă în fibre.

30% adulți
10% copii

NAFLD afectează, în general, 20-30% din populația adultă și 10% din copii.

2. Steatohepatita non-alcoolică (NASH): În cazul în care acumularea de grăsimi nu este ținută sub control, steatoza hepatică va fi însoțită de inflamație, evolând astfel la stadiul de steatohepatită non-alcoolică.

3. Ciroza: În lipsa intervenției medicale și nutriționale, în 10-39% din cazuri steatohepatita non-alcoolică evoluează spre ciroză hepatică. Singura opțiune de tratament în ciroza hepatică/cancer hepatic este transplantul hepatic. Din păcate însă, disponibilitatea organelor este la nivel critic, nu toți pacienții sunt eligibili, iar intervenția are un grad ridicat de risc.

STADIILE AFECTĂRII HEPATICE

Stadii ficat gras